25 Mart 2010 Perşembe

Gönen İğne Oyası

Gönen'in Meşhur İğne Oyası
Yıllardır Gönen'li bayanlar için geçim kaynağı ve kazanç kapısı olmuştur. İğne oyası denilince ilk akla dantel,kasnak nakışları vs. elişleri gelsede iğne oyası denilen sanat sadece iğne ile yapılan ve diğerlerine göre onlarca kat daha zor ve özveri isteyen bir sanattır.
İğne oyası yapılırken göbek dediğimiz merkez kısım tığ ile yapılır ve işçilik yani iğne işçiliği bundan sonra başlar. Etamin iğnesi ve özel oya ipleri kullanılır. İğne oyası desen durumuna göre ip kalınlığı değişmektedir. Göbek ipi kalın geri kalan kısımlar ince iple yapılır.
Bir iğne oyası yapımı 1 gün ile 3-4 ay sürebilmektedir. Kısa sürenlere örnek çember oyasını örnek verebiliriz. Uzun sürenler ise masa örtüleridir ki inanılmaz bir emek ve sabır vardır.
Her oyanın deseni kendine özgü


Geçmişi hangi tarihlere dayandığı bilinmeyen bu gelenek belki de asırlardır devam ediyor Gönen'de. Şimdiki nineler, annelerinin dahi kendilerini bildi bileli Gönen'de oya yapıldığını söylediklerine şahit olmuş. İlçenin neresine gidilirse gidilsin, her yaştan insanın elinde iğne iplik görmek mümkün.
Oyaların desenlerini bizler üretiyoruz

İğne oyalarının çoğu yapılmadan önce zihinlerde kurgulanıyor. Kimi zaman bir halı ya da tüldeki desen, ilham kaynağı oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder